Водоустойчивостта при часовниците

В случай, че нямате никакво намерение да се гмуркате с часовника си, или дори да плувате в басейн, да си миете колата или други ежедневни дейности, свързани с водата, преди закупуването на какъвто и да било часовник, трябва да се запознаете с неговите технически параметри и неговата водоустойчивост.
Фактът, че на даден часовник пише 3 BAR (30 метра) или 5 BAR (50 метра), в никакъв случай не означава, че вие можете да плувате на дълбочина 30 или 50 метра. Водоустойчивостта при часовниците е малко сложно и нетрайно понятие. Ето малки разяснения, относно обозначените водозащитни параметри на часовниците:
Water Resistance 3 BAR (30 метра) или 3 атмосфери означава, че часовникът е водозащитен единствено от случайно напръскване (водни капки) – дъжд, миене на ръце (но не и да се подлага часовника под течаща вода), както и защитен от прах.
Water Resistance 5 BAR –означава, че часовникът е подходящ за миене на ръце под течаща вода и за къпане в баня. Тук е добре да отбележим, че след всяка употреба на измиващи вещества в банята е добре часовника да се изплакне под течаща вода, тъй като под капака и коронката му се появяват утайки и наслагвания, които повреждат уплътненията му.
Water Resistance 10 BAR означава, че часовникът е с водозащита за плитководно плуване. В никакъв случай не бива да се гмуркате на по-голяма дълбочина от 3 метра с такъв тип водоустойчив часовник. Добре е да отбележим тук, че след употреба на часовника в солена или минерална вода, също е добре той да се измие под течаща вода, тъй като се получават солни наслагвания под капака и короната на часовника, които ще увредят уплътненията.
Water Resistance 20 BAR е часовник с параметри за плитководно гмуркане. Обикновено такъв тип часовници са с коронки на винт, които подобряват водозащитата.
Water Resistance 30 BAR – часовникът е защитен от вода при гмуркане с кислородна бутилка. Тук ще отбележим, че ако на часовника е изписан надписа Diver, то той е професионален часовник за гмуркане (същото важи и за 20 BAR водоустойчивите часовници).
Разбира се, има и такива часовници, чиято водоустойчивост е много по-голяма. Това са моделите с Water Resistance 50 BAR, 100 BAR или 200 BAR. Тези часовници са наистина професионални и при тях всичко е на винтове – задния капак, короната, дори и бутоните на хронографа (ако има такива). Такива часовници използват професионалните водолази.
Винаги гледайте какво е изписано на задния капак или на циферблата на вашия часовник.
Не само уплътненията са водозащитата на часовниците. Корпусът също трябва да бъде в състояние да издържи на налягането на водата при висоководоустойчивите часовници. Неръждаемата стомана и титанът издържат на големи натоварвания и затова най-често се използват при професионалните часовници.
Има и едни модели часовници, които притежават хелиева клапа (хелиев вентил). При по-дълбоко гмуркане, когато часовникът е под голямо налягане, хелият се разширява от налягането и отваря клапата. По този начин се регулира налягането в часовника и той няма да се пръсне или повреди. Повечето съвременни часовници са с автоматична хелиева клапа.
През 1920 година се появява първият часовник с винт на короната. Въпреки, че марката Rolex са патентовали това изобретение, те не са първите, които са го измислили.
Някои професионални водолазни часовници са сложили и усложнения в своите часовници, като например хронограф с бутони на винт. Повечето водоустойчиви часовници с хронографи на винт не могат да се използват под вода, тъй като първо трябва да се отвие короната, за да се стартира хронографа. През 1993 година Rolex пуска модела Omega Seamaster Professional 300M, при който бутоните на хронографа могат да се използват под вода, без да се развива короната.
Днес повечето големи и известни марки часовници имат и серии за професионални гмуркачи.

Още интересни новини за часовниците

http://www.chasovnici-bg.com/fact-48-Водоустойчиви_мъжки_Invicta.html