Да бъдеш начело на часовникарска компания

Екипът на ProTime-Bg.com разказва какво се изисква, за да си лидер и изпълнителен директор на някоя марка часовници.

Зад всяка една от успешните часовникарски марки стои успешен лидер в лицето на може би най-важната длъжност – главния изпълнителен директор. Проучването на най-успешните марки, показва, че повечето от хората начело са ветерани, които през целия си живот са в часовникарската индустрия. Все повече и повече обаче се среща наемането на външни хора за тази важна позиция, за да се внесе, така да се каже „нова кръв“ в индустрията. Това са хора, които идват от световете на обувките, модата, електрониката, автомобилите, финансите и застраховането.

Не е лесно да се ръководи известна марка часовници като Breitling

Качествата, които той трябва да притежава са много и обхващат много аспекти и сфери. В чисто емоционален план качества като усет, интуиция и страст към часовниците са ключови. Наред с тях познанията са не по-малко важни. Именно разумното балансиране между получените данни и емоционалните решения е ключ към успеха. Луксозната индустрия има репутация за вземане на емоционални решения, но все пак базирана на данни. Могат ли статистическите данни да се използват само за да се предскаже какво искат потребителите и как най-добре да ги удовлетворят? Едва ли. Просто няма изкуствен интелект достатъчно напреднал, за да използваме данните, за да създаваме изкуството което хората искат. Все още разчитаме на артисти за това. И тъй като часовникарският бранш, особено луксозният сегмент, е вид изкуство, това важи в пълна сила. Часовниците са изкуство, тъй като повечето хора ги купуват поради емоционални причини и заради тяхната естетика. Решенията, които повечето потребители правят, са емоционални решения, тъй като има комбинация от преценки за естетическа и търговска стойност, които могат да се направят в допълнение към обикновените цени и функционалност на часовника. Като се има предвид, че потребителите вземат емоционални решения при закупуването на часовници, би било уместно марките за часовници също да използват емоционални съображения при вземането на бизнес решения, ние от ProTime Bg правим това! Истинското предизвикателство, което тези марки имат, е да знаят какви емоции да следват.

Пример за скъп швейцарски часовник

По този начин, перфектният главен изпълнителен директор на бизнеса трябва да владее изкуството на емоционалното вземане на решения, но трябва да го съчетава и с оправданата логика и подкрепата на данните. Ръководителят на часовниковата индустрия трябва допълнително да действа като буфер между маркетинговите и дизайнерските професионалисти в компанията. Производствената страна обикновено е студена и се фокусира върху представянето и гордостта повече от конкуренцията, печалбите и идентичността на марката. Ролята на главния изпълнителен директор е миксира всички важни аспекти, произлизащи от всички отдели на компанията.

Има твърде много ръководители в компании за часовници, които смятат, че емоционалното вземане на решения е право, а не привилегия. Извършването на правилното решение е огромна отговорност, затова е важно CEO специалиста да следва сърцето си, но първо да образова сърцето си относно всички важни фактори и променливи, заедно с подкрепящите данни, преди да вземе съответното решение. Иронията е, че много корпоративни ръководители са критикувани, че не вземат достатъчно емоционални решения и строго разчитат на подкрепата на данните. В часовникарската индустрия проблемът е точно обратното. И все пак правилното съотношение е определящо за успеха.

Посетете нашият сайт за часовници ProTime-Bg