Новата мека на часовниците

Светът се променя по-бързо, отколкото подозирате. Ако доскоро всичко в часовникарската индустрия се въртеше около мантрата „Swiss Made”, то днес всички пътища водят до Хонконг.
За всеки средностатистически европеец господин Ли Бей е дребен китаец, носеш късо, светлокафяво спортно яке, подобно на милиардите свои съграждани. В действителност Ли Бей е много уважаван китаец, конструирал едни от най-уникалните ръчни часовници в света. Ли е директор на развойния отдел на най-големия китайски производител на часовници Fiyta. Компанията е създадена през 1987 година и въпреки това вече притежава повече патенти от цяла дузина световноизвестни швейцарски часовникарски компании. Виновникът за повечето патенти е именно Ли. Той заявява, че марката Fiyta кандидатства за доставчик на проекта MARS 500. С други думи, Ли вече проектира часовниците за първата човешка мисия до Марс.

fiyta-1
Fiyta определено има опит в космоса, на 15 октомври 2003 година, точно 16 години след старта на компанията, тя се превръща в третия производител на часовници, изпратил собствен механизъм в космоса. Следват още два полета около Земята, разходка с открития космос, специална серия часоници по случай 60-тата годишнина на Китайската комунистическа партия и специална серия, предназначена за най-трудното автомобилно състезание в света – Париж-Дакар. Всъщност всичко това е само малка част от работата на Ли Бей, в момента той е съсредоточил усилията си в разработването на нови и непознати досега материали, които ще направят неговите часовници по-издръжливи, по-точни и по-безопасни за хората.
Hong Kong Watch & Clock Fair е световно изложение за часовници, което се провежда в центъра на най-гъсто населения с хора район в света, а със своите повече от 700 участници от четиринадесет страни, часовникарският форум в Хонконг в крайна сметка успя да изпревари доскорошния първенец – часовникарското изложение в Базел. Състоящ се от 6 до 10 септември в хонконгския изложбен център, той за пореден път бе организиран от Търговското развойно представителство за региона в тясно сътрудничество с Асоциацията на производителите на часовници.
По време на тържествената церемония по откриването Петер Син, председател на организационния комитет на изложението, отбелязва, че 29-тото му издание включва 68 търговски мисии от 64 страни и региони. „Присъствието им тук е доказателство за съживяването на световната икономика”, подчерта той. През първата половина на 2010 година Хонконг е изнесъл ръчни, настолни и стенни часовници на стойност повече от 3.14 милиарда щатски долара, което е с 24% повече спрямо стойностите за същия период от миналата година. Нещо повече, голяма част от експортните пазари са регистрирали удвояване, включително и Китай, Италия, Япония, Швейцария и САЩ.
Така наречената Brand Name галерия, традиционно запазено място за луксозните световни брандове, показа своите колекции часовници на около 100 марки и представляваше нещо отделно като изложение в рамките на основното. Тук посетителите можеха да се насладят в прекрасна луксозна обстановка на модерни имена в бранша от ранга на Dunlop, Everlast и NBA, Cosmopolitan, Elite Models Fashion, Levis, престижната Ice Watch от Белгия, Fiyta от Китай, ODM и Temporis от Хонконг, италианската Tonino Lamborgihni Italy и корейската Foce.
Нововъведение от тази година бе винарската зона, прилежаща към луксозната Brand Name галерия, където посетителите можеха да се насладят на вино, кафе и модни ревюта по време на цялото изложение. Моделите носеха избрани часовници от десет различни ревюта. Галерията на луксозните марки не беше достъпна за широката публика, но в последния ден от изложението тя гостоприемно отвори врати за всички.
Новост тази година се оказа пиацата на световните марки – World Brand Piazza. Разположена непосредствено преди Brand Name Gallery, тя бе спонсорирана от компанията Prince Jewellery & Watch Company и бе посветена на изкуството и майсторството на висшето часовникарство, представяйки инструменти на времето от изключително лимитирани серии. Марките тук бяха все известни имена от ранга на Audemars Piguet, Breguet, Cartier, Omega, Piaget и Vacheron Constantin. На изложението се завърна и „Феерията на вечността” (Pageant of Eternity). Разположена в зала 1, специалната зона демонстрираше символи на майсторството и красотата в бранша.
Хонконгският изложбен център за пореден път се превърна в своеобразна сцена, на която се разигра финалната битка в традиционния дизайнерски конкурс на HKTDC Hong Kong Watch & Clock Fair. Победителите и всички, класирали се достойно, бяха подредени в спретната витрина в зала 1. Абсолютният шампион в отворената група бе творението на Team 1 Design Ltd, вълнуваща разработка, носеща емблематичнотоо име „Пролет и зима”. Сред студентите победител се оказа „Градинския часовник” на Kin Waily.
Винарската изба на хонконгското изложение подслони редица семинари в последния ден на събитието. Колекционерите на часовници изслушаха дискусиите на водещи експерти, които се изказваха за тази или онази марка, като напълно естествено фокусът на вниманието се задържа най-вече върху луксозните часовници.
Традиционната Азиатска часовникарска конференция се проточи в полудневна сесия на 7 септември, като в нея участие взеха Уил А. Стейн, президент на Philip Stein Group. По време на събитието своите становища изказаха и Рен Гзинг-Жу, директор на Китайския институт по икономически изследвания в развойния център на Държавния съвет на страната.
Стейн разгледа множество теми, включително и технологията на естествената честота, чиято цел е производителите да съгласуват ръчните часовници в хармония с импулсите и енергията, излъчвана от тялото, докато господин Рен представи идеите за последните тенденции в потреблението в континенталната част на Китай и тяхното влияние върху съвременния часовникарски пазар.

www.watches-bg.com

2 коментара към “Новата мека на часовниците”

Коментарите са изключени.