Продажбата на швейцарски механизми намалява

Лятото отмина бързо и неусетно и дори часовникарите отидоха на почивка. Кой на планина, кой на море, кой на поклонение. Ала още в средата на приказния месец юли една гореща вълна ги поля – COMCO – смути летните отпуски на часовникарите в бранша. COMCO (швейцарска комисия по конкуренцията) се обяви срещу препоръките на собствения си секретариат, който беше договорил със Swatch Group значително намаляване доставките на части за механизми към други компании. И така резултатът е, че от 1 януари следващата година Swatch Group отново ще трябва да доставя компоненти на всяка часовникарска компания, която поиска от тях, при това без никакви ограничения в количествата. Предварителното планирано намаляване с десет процента на доставките на механизми за часовници ETA беше прието. Но точните условия от това споразумение казват и друго. Естествено швейцарската компания Swatch Group официално обяви разочарованието си от това решение. За другите производители на часовници обаче това е като глътка свеж въздух. Тази есен часовникарският гигант лансира своя нов иновативен механизъм Sistem 51, състоящ се от 51 елемента и един винт. Така независимите марки ще бъдат застрашени, от една страна, от това чудо, а от друга страна – от намаляването на доставките.

Те обаче могат спокойно да си отдъхнат и да си направят и една есенна почивка. Защото това решение дава повече време за производителите на часовникови механизми като Soprod, Sellita и La Joux-Perret да наваксат. Времето е най-добрият съдник, така че ни предстои да узнаем как ще се развият нещата този път. Но само седмица след обявяването на това решение доставките до Китай спаднаха средно с над 10 процента, като този спад идва най-вече от златните часовници. Дали новата битка няма да се изрази в по-скромно предлагане отпреди?

Отскочихме до швейцарският град Ла Шо дьо Фон, за да надникнем зад кулисите на часовникарската фабрика на Cartier там, и с удоволствие ви разказване за гостуването си. Освен това събрахме над 20 нови модела, с които да направим есента ви по-свежа.

www.protime-bg.com