Ревю на марките JeanRichard и Frederic Jouvenot

Чудесна идея за подарък е изключително релаксиращият инструмен за време от марката JeanRichard. Това е нещо повече от часовник, да го наречем по-скоро състояние на ума, философия за живот.

С него на китката ви ще има истински свят, стимулиращ сетивата. Новата колекция 1681 сякаш говори за свобода., пътешествия и независимост, стъпки от боси крака в пясъка и небостъргачи. Колекцията часовници JeanRichard 1681 черпи вдъхновение от миналото, от една принадлежност към свят, където колелата на времето са проектирани с много философски размисли. В чест на Даниел Жанришар, възприеман като един от основоположниците на часовникарството в Нюшател, марката кръсти колекцията си на годината, в която майсторът е сътворил първия си часовник. Под капака на тези инструменти за време тупти самонавиващо се сърце, небезизвестният механизъм JR1000, разработван от компанията в продължение на четири години и завършен през 2004 година. С дебелина едва 3,77 милиметра, той съчетава финеса на класиката с модерните схващания. 1681 Ronde се спряга в две версии – с три стрелки и дата или с малки секунди и дата. Корпусът му е 41-милиметров, а прозорецът за датата е в позиция на 3 часа. Самите оформени като листа стрелки са с луминисцентно покритие. Вариантът от розово злато е с допълнителни арабски числа, чийто дизайн хармонично допълва маркерите на часовете.

JeanRichard-1681

Frederic Jouvenot след като пусна хронограф с двоен страничен ротор и колекция в чест на боговете на слънцето, този път марката се завръща под светлините на прожекторите с безпрецедентно патентовано усложнение, което третира индикатора за силовия резерв по коренно различен начин.  Този истински технически подвиг е кръстен Tour de Force (от френски – проява на сила). За първи път инструмент на времето записва броя на оборотите на ротора и едновременно с това показва силовия резерв на часовника. Три диска, отчитащи с по три големи цифри и прозорец, заемат долната част на циферблата. Всеки път, когато осцилиращата тежест (роторът) направи едно завъртане, силовия резерв напредва с една единица. Собственикът на часовника вижда промяната с всяко завъртане на ротора като следствие от собственото си движение. Когато дисплеят покаже 999 завъртания, силовият резерв е в своя пик. Ако, докато носите този часовник, забележите, че роторът е неподвижен, силовият резерв постепенно намалява. Когато индикаторът му достигне до 000, значи той е напълно изчерпан. Съвсем естествено тази толкова впечатляваща механика е комбинирана с още по-забележителен дизайн. Болтовете са леко заоблени, за да следват естествената извивка на китката. Вътрешната им страна е изпилена, за да се постигне олекотяване на общата маса и по-съвременен стил. Липсата на конвенционален циферблат приковава вниманието към изключителното и наистина оригинално триизмерно разпределение на функциите в лицевата част на часовника.

FREDERIC JOUVENOT Tour de Force

http://www.chasovnik-bg.com/page-13-chasovnitsi-fakti.html