Седем известни часовника, произведени в Япония

Всички марки с право се кланят на швейцарските часовници, тъй като те притежават всичко от света на часовниците – първокласна изработка, превъзходни прецизни механични или кварцови механизми, съвършен дизайн, избор на разнообразие и концепции от най-висшето часовникарство. Единствената страна, която може да се сравнява с Швейцария в гениалното часовникарство е Япония.
Едно от интересното на японските часовници е, че винаги има нещо ново и интригуващо на хоризонта. В историята на японското часовникарство са въведени гениални и достъпни за изпълнение постижения в много жанрове от производството, като някои са вече класика в световен исторически мащаб.
Нека да започнем с един от най-големите японски класици – марката Casio и едноименният модел Casio F-91. Този електронен часовник е представен за първи път през 1991 година. Един обикновен електронен модел с изразително четивни числа на дисплея, опростен дизайн, аларма и сравнително ниска цена. Може да се каже, че моделът е едни от най-евтините в гамата на Casio и може би най-харесвания. Цената нa Casio F-91 е около 20 щатски долара.

Най-класическият електронен часовник на Casio
Най-класическият електронен часовник на Casio

Следващият модел също е на марката Casio – G-Shock SOLAR GW3000B-1ACR. Един от най-известните модели сред колекцията G-Shock. В случая този модел е изключително сложен за настройка. Снабден е със соларна батерия, която издържа доста време само след кратко излагане на светлина. Конструкцията му е подсилена и удароустойчива, а водоустойчивостта е голяма. Подходящ е за всекидневна употреба и издържа на големи натоварвания. Единственият недостатък на този спортен удароустойчив Casio G-Shock е неговото ръководство за употреба – дебело и сложно, както самият часовник.

http://www.chasovnici-bg.com/оригинални-маркови-1-141-Casio.html

Casio-G-ShockCitizen-Eco-Drive
До тук с Casio, продължаваме със следващата японска марка – Citizen. Един от най-известните модели в историята на марката е Citizen ATTESA Eco-Drive radio controlled AT8044-56E. Това са може би едни от най-точните ръчни кварцови часовници, произвеждани някога. Часовникът е с радиосигнал, който по всяко време може да покаже точно време до милисекунди, като времето се актуализира автоматично във всички 24-часови зони по света. Изработен е от лек титан и с диаметър на корпуса от 43 милиметра.
Марката Orient произвежда всичко в своите часовници – от верижки и стъкла, до кварцови механизми и механични механизми. Моделите от марката могат да се считат за една добра алтернатива спрямо швейцарските часовници. Най-известните модели от Ориент са механичните часовници с автоматично навиване Orient 3 Stars. Всички те са с класическите показатели като ден от седмицата и дата. Моделът класика тук е Orient Lumibrite, чиито циферблат е покрит целия с фосфос и свети превъзходно в тъмнината.

http://www.chasovnici-bg.com/оригинални-маркови-1-142-Orient.html

Ярко-светещият в тъмното часовник Orient
Ярко-светещият в тъмното часовник Orient

Последните 3 попълнения от класацията са на марката японски часовници Seiko. Чудовището The Orange Monster е може би един от най-популярните и търсени часовници на Сейко за всички времена. Той е голям, тежик и много оранжев. Този надежден механичен часовник е с водоустойчивост до 200 метра (20 BAR). С него спокойно може да плувате към по-дълбоки участъци, тъй като освен 200 метрова водозащита, на оранжевия циферблат е изписано и Diver`s, което ще рече, че е водолазен часовник. Стрелките и индексите на това чудовище са покрити с фосфорно покритие LumiBrite, което осветява доста добре в тъмното.

Чудовището Сейко
Чудовището Сейко

Seiko Sportura Kinetic Direct Drive SRG017. Seiko първи превръщат кинетичната енергия в задвижваща сила на своите часовници. Механизмът е снабден с ротор, подобен на този при механичните ръчни часовници. Задвижван от кинетичната енергия при движението на ръката на човек, той се върти, акумулира енергия, която зарежда акумулаторна батерия. Оттам нататък принципа на работа е аналогичен с кварцовият часовник. Всички модели Seiko Kinetic имат и вграден бутон, чрез който с едно натискане показва състоянието на батерията и оставащата мощност. Има и осъвършенствани версии към Kinetic като Seiko Direct Drive. Чрез този механизъм освен от движението на ръката, той може да се навива и ръчно чрез коронката. Един такъв модел може да си закупите на цена от 450 щатски долара.

Часовникът Сейко Кинетик
Часовникът Сейко Кинетик

Последният екземпляр в класацията е Grand Seiko. За първи път е пуснат на пазара през 1960 година, като той е символ на чистота с механизъма, взискателност и внимание към всеки един детайл. Някои от часовниците на Grand Seiko се движат с обикновен Сейко механизъм, но повечето модели са с механизми на Seiko Direct Drive.

Механични модели от Protime-bg.com

Grand-Seiko-Automatic