Сертифициран хронометър – колко важна е точността на механичните часовници

Казват, че времето не чака никой човек, но точно тази статия е малко изключение от тази поговорка. Механичните часовници отдавна са едни от най-търсените мъжки аксесоари, дори и за някои не е само аксесоар, но и скъпа играчка, с която да се похвалят пред другите. Малко странна мания, но е факт. Механичните часовници не са чак толкова достъпни за хората, отколкото кварцовите им събратя. Въпреки, че механичните часовници не са чак толкова точни, колкото кварцовите часовници, те държат високи цени и скъпа поддръжка и профилактика.
От зората на часовниците, всеки часовникар се стреми да постигне съвършенство в изделията си, като точността при механичните часовници е от първостепенно значение. Въпреки съществуващите машини за коригиране на точността при механичните часовници – Witschi (инструмент за тестване на точността на механизмите), все още не може да се достигне перфектна точност. Има един друг калибър часовници обаче, които могат да се причислят към абсолютно точните механични часовници. Това са часовниците, на които е изписан надписът „Официално сертифициран хронометър”. Те са преминали редица тестове в някоя от лабораториите, контролирана от COSC (Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres). Какво точно означава това? COSC е организация с нестопанска цел, която тества точността на механизмите и има определен набор от строги правила, които трябва да се спазват, за да се издаде на определен швейцарски механичен часовник названието „Сертифициран хронометър”. Понякога обаче съществуват часовници, произведени не само от швейцарци, но и от японци или германци, чиито механични творения действително надхрърлят изискванията по COSC.
При тестовете на COSC всеки един механизъм, без значение от коя марка е предоставен, минава индивидуален екстремен тест, който е за срок от 15 дни. За тези 15 дни механизмът се тества в пет различни позиции, като температурната среда около механизма се променя три пъти. През цялото това времетраене на теста не трябва да има отклонение на механизма от минус четири до плюс шест секунди на денонощие. Някои хора ще си кажат, че когато даден механичен часовник е много скъп, то той трябва да работи с абсолютна точност, но това не е точно така. Отклонението при луксозните и скъпи механични часовници е точно в тези граници – от минус 4 секунди до плюс шест секунди за денонощие. Припомняме, че едно денонощие има 86 400 секунди, при което отклонение от шест секунди не е кой знае какво. Това отклонение може да се сравни все едно плавате от Лондон до Ню Йорк и сте се отклонили само няколко метра от курса. През годините много часовникари са се опитвали да елиминират тези отклонения с пионерски изобретения като турбийона или изобретението на Omega – co-axial механизмът. Дори и тези съвременни иновации в света на механиката все още не са успели да елиминират отклонението и да сътворят най-точния механичен часовник в света.
При кварцовите часовници също може да има понятието официално сертифициран хронометър. Там дори изискванията и тестовете са още по-строги и екстремни, отколкото при механичните часовници. И сега можем да си зададен най-важния въпрос – важно ли е толкова, че часовникът е „Официално сертифициран хронометър” с голяма точност. Отговорът е не! Един IPhone например е доста по-точен от такъв сертифициран хронометър. И тук се връщаме към написаното в началото на статията – мъжките играчки. Тези зъбни колела, винтове, мостове и пружини към механиката влекат мъжете да притежават такъв аксесоар на ръката си.

Новини за часовниците