Ултратънките мъжки механични часовници

Откакто часовниците са се превърнали в незаменима част от ежедневието на човека, те еволюират и дизайнът им придобива всякакви форми и размери. Един фактор от тази еволюция при дизайна на часовниците е стремежа на производителите към тяхната компактност и ергономичност. Много марки часовници имат за цел да изработват мъжки часовници, пасващи добре на ръката, и така се заражда идеята на тънък часовник, който не тежи на ръката и дори не се усеща, че го носите. Докато при дебелите и груби мъжки часовници вероятността от побитости и драскотини по корпуса и стъклото е голяма, при ултратънките ръчни часовници тази вероятност значително намалява. Поглеждайки назад към най-добрите часовници за мъже от миналото, които са били носени предимно от заможни хора, те никога не са били правени, за да изглеждат добре на ръката, а по-скоро да бъдат удобни за носене и с четливи показания на циферблата, без излишни натоварвания и нестандартни форми.
Jaeger-LeCoultre е швейцарска марка ръчни часовници, която е доста известна в производството на тънки олекотени часовници за ръка. Когато става дума за рекорд за най-тънък мъжки часовник в света, марките Jaeger-LeCoultre и Piaget са конкуренти в това отношение. И двете световноизвестни марки часовници непрекъснато се надпреварват кой ще изкара на пазара най-тънкия часовник, и вече понятието „тънък часовник” (slim часовник) придобива други измерения и се превръща в модерното понятие ултратънък часовник или екстраплосък часовник. Швейцарските Piaget имат доста дълга история в производството на такива часовници. Марката е приела гореспоменатата титла в различни категории часовници, започващи историята си още през 1957 година, когато създава първият си мъжки ръчен тънък часовник с тънкият механизъм калибър Calibre 9P. Преди малко повече от година марката Piaget създаде часовник и постигна световен рекорд за най-тънък механичен ръчен часовник, чиито модел носи името Altiplano 900P и е само 3.65 милиметра дебелина на корпуса. Марката Jaeger-LeCoultre използва подобен подход и нарушава рекорда с 0.05 милиметра с модела Squelette, който е 3.6 милиметра тънък. Въпреки тези рекорди на двете марки, в момента на първо място по ултратънък ръчен механичен часовник е моделът Historiques Ultra-Fine 1955 на швейцарската марка Vacheron Constantin.
Ултратънки часовници за мъже са произвеждани и от други марки, но там практичността и комфорта при носене не са такива, като гореизброените марки и са сметнати за непрактични часовници в ежедневието. Плюс това работата не е само в тънкият часовник, взима се под вниманието теглото на часовника и резервната мощност на механизма (Power Reserve). По мнението на специалисти в областта най-типичният, удобен, ергономичен и практичен ръчен механичен часовник, произвеждан някога, е калибърът с референция 81180 на Vacheron Constantin. Споменатите по-горе в статията марки Jaeger-LeCoultre, Piaget и Vacheron Constantin не правят ултратънки часовници, за да се разпишат като световен рекорд с цел реклама и иновативност, те гонят идеята за елегантност, простота и комфорт в производството на своите изделия. Връх и наистина голямо постижение в часовникарството би станало, когато някой проектира и изработи усложнения като ултратънък мъжки хронограф или ултратънък минутен ретранлатор, но уви, това все още не е възможно.

Мегамол за часовници www.chasovnici-bg.com