Финиширане (декорация на механизма на часовника) – какво е това и има ли значение?

Да предположим, че сте лаик в механичните или луксозните часовници. Вероятно сте чували за терминът „финиширане”, когато сте чели или търсили информация за даден часовник. Но какво точно означава този термин? Каква е разликата между ръчно финиширан механизъм или такъв, финиширан от машини?

За да отговорим на този въпрос, първо да обясним самия термин. В света на часовникарството финиширане означава декориране на механизма на часовника. То варира от по-просто машинно гравиране на ротора на механизма например до ръчно гравиране на много повече елементи като мостовете на механизма например. Повечето механични механизми имат някаква форма на декорация, т.е на финиширане. Някои имат само гравиран ротор, други притежават красиви декорации единствено по видимите части, а други са красиво ръчно финиширани дори по невидимите за окото части. Но знаете ли, че ръчното скосяване на мостове на механизма отнема повече от два часа – и това е за един мост, при това малък. Това дава и голямо отражение и върху цената на часовника разбира се, особено ако целият или по-голямата част от механизма е ръчно финиширан. Само няколко марки правят това, като най-голям майстор в тази област е Philippe Dufour. Ръчно финишираните часовници най-вече са производство на елитни самостоятелни часовникарски къщи, които произвеждат всяка една част от часовника, включително и направата на свои механизми.

Механика
Механика

А дали при марки, използващи не собствени механизми като ETA и Sellita имат също някакъв вид финиширане? Това разбира се зависи от марката, която ги използва. Има доста марки, които декорират тези механизми. Това се прави основно на тези части, които са видими през задния капак, но най-вече на ротора. Друг тип са часовниците тип скелетон, където видимите части и декорацията върху тях е повече. Ако се питате дали часовник от порядъка на 1000 евро има финиширан механизъм, това е много малко вероятно, въпреки, че все пак е възможно да има гравиран ротор. Малко по-скъпите часовници от тези имат минимум за финиширано изпълнение, което е прави посредством модерни машини (CNC). Например механизмите ETA могат да бъдат поръчани в различи категории и различни нива на сложност на финиширане.

Сега може би разбирате какво отличава механизмите на по-елитни марки като Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Patek Philippe и др. в сравнение с по-масовите производители като Rolex, Omega, Breitling или  Panerai например. механизмите на първите изброени са ръчно финиширани с висока сложност и орнаментика. Именно това в голяма степен рефлектира за по-високата стойност на тези часовници, превръщайки ги освен в технологични и в художествени шедьоври на часовникарското майсторство от най-висок клас. Колкото повече човек се интересува от механичните или луксозните часовници като цяло, толкова повече осъзнава и оценява колко усилия и умения са нужни да се изпълни ръчно тази щателна задача като декоративното  завършване на един часовник. Сега вече знаете защо цените на някои марки са по-високи от други с вероятно идентично качество – това просто зависи от степента на сложност на финиширането.

Гравирана механика
Гравирана механика

Да се спрем и върху някои техники за това. (Ръчно) гравиране – може да изглежда просто, но съвсем не е така. Гравирането при декорацията независимо дали е извършено ръчно или от машина представлява създаването на релеф или вдлъбнатина. Това изисква търпение и стабилна ръка, също така и задълбочени познания върху  техниките и материалите. Côtes de Genève (или Genève stripes) – една от най-известните декоративни техники за часовници, освен гравирането. Направата на тези равномерни паралелни вълнообразни линии се използва предимно върху видими части на механизма като мостове и лостове и трябва да са изпълнени безпогрешно. Въпреки че някои твърдят, че те имат функционалност (да задържат прашинки, непозволявайки да влизат навътре в механизма), повечето часовникари смятат това твърдение за глупост. Perlage (или stippling, шриховане с точки) – това е декорация на припокриване на малки  точици върху пластини на механизма. Това е скъпо да се изпълни, тъй като инструментите с такива кръгли накрайници са много редки и скъпи, а и са необходими много добри умения от опитни майстори. Bevelling (скосяване) – това е един от най-сложните и комплексни методи, когато става въпрос за финиширане на механизъм. Както споменахме по-горе Philippe Dufour е марката, считана за безспорен крал на тази техника. Тя отнема много време и изисква много опит. В повечето случаи скосяването е отстраняване на ъглите на мостовете на механизма. Като резултат се получава ъгъл от 45 градуса между повърхността и наклона. Има няколко варианта на тази техника, но всеки те изискват ръчни инструменти, използвани с точното количество натиск, последвано от полиране за краен резултат. Blued Screws (сини винтове) – не само, че изглежда красиво, но процесът на направа на винтовете сини също заздравява материала и предпазва от повреда при тяхното развиване и завиване например. Техниката изисква винтът да бъде в пламък при определена температура и за точно определен период от време.

Споменатите техники са само част от примерите за финиширане. Имайте предвид, че не само дизайнът, но и конструкцията и материалите също имат голямо значение. Когато някой производител поставя камъните на механизма в специални вдлъбнати (Chatons), което не само е красиво, но ги предпазва също от износване, тогава може да сте сигурни, че този производител има точния начин на мислене, не само от гледна точка на декорация, но и функционалност и издържливост на всеки детайл.

Финиширането е особено важно за елитните производители на часовници от най-висок клас, но дали то е важно за клиента? Важно ли е за вас? Това е нещо, за което можете да се замислите преди покупката на следващия си часовник.

www.Protime-bg.com