Часовникарската индустрия днес

Световната икономическа криза вече в продължение на няколко години води до свиване на пазарите и намаляване на потреблението от хората, а оттам и на производството в почти всички сфери в световен мащаб. В условията на криза всеки потребител ограничава своята покупателна дейност в по-голяма или по-малка степен. Икономическата криза се отразява не само на най-бедната класа и средната класа, но дава отражение и дори при най-богатите хора в света. Много от милионерите и милиардерите започват да се ограничават в безразборното харчене на цяло състояние за луксозни вещи.

Едни от тези вещи са и часовниците от най-висок клас и с най-скъпи модели в часовникарската индустрия. По тази причина много от световните лидери в тази промишленост, а именно швейцарски компании на най-престижните и известни швейцарски марки часовници споделят за спад в търсенето и съответно производството им. Часовникарската индустрия в Швейцария има голям дял от икономиката на страната, като заема трето място по производство. Не случайно в швейцарския град Базел се провежда ежегодния панаир на часовници – най-голямото и престижно събитие в тази индуст рия. За 2012 г. на състоялия се панаир броят на изложители възлиза на около 2000 компании от над 40 държави. Потенциалните клиенти посетили изложението са 100 хиляди, а над 3000 представители на медиите от цял свят го отразяват. Събитието има за цел да се презентират новостите при часовниците, като обхваща целия елит на световното часовникарство и бижутерия, които излагат експонати за милиони долари.

Друга важна цел на изложението е търсенето на нови пазари. Тенденция при най-големите производители на часовници е разрастването на пазарите в Азия. Китай и Хонконг са най-големите пазари за часовници в Азия. Това е така поради факта, че все по-увеличаващия се брой новобогаташи там търсят увлечение в притежанието на най-скъпите вещи, включително и часовници. Ето защо най-реномираните швейцарски марки часовници се надяват и ориентират във все по-голяма степен към тези пазари.
Пазарите на часовници в Азия са факторът, който в голяма степен пощадява индустрията на часовници в сравнение с много други сектори, където световната икономическа криза се усеща много повече. Факт е, че през изминалата година се отчитат отлични продажби и силно търсене на луксозни часовници в Азия, като се очаква и тази година да бъдат реализирани добри печалби.

http://www.chasovnici-bg.com/оригинални-маркови-1-167-Certina.html