Часовникът Longines Expeditions Polaires Francaises – Mission Paul Emile Victor

През 1947 година Франция организира серия от изследователски експедиции на Арктика и Антарктида под ръководството на известния учен Пол Емил Виктор. В тези експедиции се включват геолози, геодезисти, метеоролози, физици, биолози, кинематографи, а задачата им е да изследват, изучават и разберат повече за двата полюса. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че Северният полюс е посетен за първи път от американеца Робърт Едуин Пири през 1908-1909 година, а Южният – през 1910 година от норвежеца Раул Амундсен.
Всяка славна битка се нуждае от своите оръжия. Така се налага екипът на Пол Емил Виктор да разполага със специално оборудване, което включва четири бордови хронометъра Longines и петнадесет ръчни часовника от същата марка, които се използват за определянето на астрономическото положение на експедицията.
В чест на смелите изследователи днес Longines пресъздаде модела, използван от учените, участвали преди 63 години във френската полярна експедиция за изследването на Гренландия и Земя Адели (френската част от Антарктида).
Швейцарската часовникарска компания Longines крие зад гърба си 175-годишна история, а в продължение на дълги години е основен хронометрист в различни спортни състезания от световен характер. Днес марката е част от Swatch Group, водещ световен производител на часовници.
През втората половина на 40-те години на миналия век хората се увличат по отдалечените и непознатите краища на Земята, всичко това предизвиква широк отклик в обществеността. Франция, както и другите страни, събира съвет за организирането на научна експедиция в Арктика и Антарктида. На Пол Емил Виктор, етнолог и изследовател, който вече е прекарал немалко време в Гренландия през 30-те години, е поръчано да създаде и да ръководи ново подразделение. Така се стига до Expeditions Polaires Francaises – Mission Paul-Emile Victor, протекли под формата на повече от 150 експедиции до Гренландия и Земя Адели.

Longines-Expeditions-Polaires-Francaises-Missions-Paul-Emile-Victor-L2732476X2
Голяма част от оборудването е било необходимо на изследователите, за да се справят със суровите условия на местата, в които се провеждат научните експедиции. Експедицията, напуснала Европа през май 1948 г., взема със себе си седем десантни машини с гъсенични колела, два самолета „Дакота”, тегличи, подвижна лаборатория, мобилни метеорологични станции, палатки, шейни и тридесет камиона, натоварени с припаси.
В изследователската експедиция учените се обзавеждат и с четири хронометъра Longines, три от които отчитат световното време, а последният – звездното. Петнадесет от членовете на експедицията са носили ръчни часовници от швейцарската марка. Въпросните инструменти за измерване на времето на пръв ред са били предназначени за определяна не астрономическото положение на самата научна група, освен това са били използвани и за точни геодезични разчети. Отчетите от работата им са записани и използвани от учените, за да ни припомнят каква отговорна роля при подобни експедиции накрая на света са играли такива уреди като часовниците. Бидейки част от тях, инструментите на времето Longines са се доказали и на Северния, и на Южния полюс.
Часовниците, участвали във френската експедиция, се явяват хронометър от неръждаема стомана с централна секундна стрелка. Подобно разположение не е било честа практика през 40-те години на миналия век, но е позволявало по-голяма четивност на циферблата наред с луминисцентните цифри, отметки и стрелки. Любопитен момент е, че механизмът на калибъра на Longines 12.68N, използван за даден модел, има противоударен механизъм, който се отличава от този на останалите модели на марката.

Longines
Това лято Longines реши отново да пусне в производство ръчните часовници, помагали на учените в експедицията на Пол Емил Виктор, в знак на уважение към многобройните научни походи към Арктика и Антарктида, изследващи най-отдалечените и загадъчни кътчета на планетата ни. Часовниците Longines Expeditions Polaires Francaises – Mission Paul Emile Victor са точна репродукция и истинска оригинална реплика на същите инструменти на времето, послужили вярно нявга на геолозите, геодезистите, метеоролозите, физиците, биолозите, географите, кинематографите, включили се в благородното начинание. Снабден с механизъм с автоматично донавиване, този модел е с дата, разположена на 3 часа, сребрист циферблат с арабски цифри и стрелки с луминисцентно покритие SuperLuminova. Предлага се с каишка от алигаторска кафява кожа или от телешка черна такава. На капачето на часовниците отзад е гравиран надписът Longines Expeditions Polaires Francaises – Mission Paul Emile Victor, напомнящ за експедицията, посетила многократно две диаметрално противоположни точки на земното кълбо.

http://www.chasovnici-bg.com/интересно-за-часовниците.html