Casio – икона от Япония

Японската компания Casio, която е известен по целия свят със своите трайни и надеждни часовници, е основана през 1946 г. в Токио от инженер Tadao Kashio. Около тридесет години по-късно, Casio става важна част от световната революция в часовникарската индустрия като производител на редица емблематични часовници. След получаване на значителна печалба с неговия първоначален основен продукт, наречен yubiwa pipe (ринг, който се слага на пръста и държи цигарата, за да са свободни ръцете на пушача) Tadao Kashio решава да вложи пари и да създаде свой калкулатор, заедно с по-младите си братя. Тази идея идва след като виждат представянето на електрически калкулатори на едно Business Show през 1949 г. Осем години по-късно, Casio представя първия изцяло електрически компактен калкулатор и скоро започва да разширява асортимента си и да създаде нови продукти – аудио компоненти, камери и музикални инструменти.
Японската компания Casio се присъединява към пазара на часовници през 1974 г. с първия си модел, цифров часовник, наречен Casiotron, който включва автоматичен календар. Casio започва да прави часовници в периода на революцията на електронния кварцов часовник, а като производител е подкрепен от досегашния си технически опит в производството на калкулатори. Casio е една от първите марки, които се развиват часовниците с кварцов кристал, цифрови и аналогови. През осемдесетте години, Casio представи първия модел с термометър, както и модел, който има функция за превод на 1500 японски думи на английски език. Това е и десетилетието, когато те също стартирта своя емблематичен часовник с научен калкулатор, обозначен като модел CFX-400. От този момент нататък Casio са направили повече модели часовници с калкулатор от всяка друга компания. Японските часовникари все още се считат за най-важната компанията, която произвежда този вид часовници. Отново през осемдесетте години, Casio също започват да продават модели с наименование Data Bank Calculator, това е серия часовници, която включва не само калкулатор, но също може да се използва за съхраняване на данни, имена, адреси и телефонни номера.
Ерата на G-Shock започва с идеята на компанията да се създаде един уникален, издържлив и нечуплив часовник, който може да достигне понятието „Triple 10“ – нов вид продукт, който може да издържи 10 метра свободно падане, а също така има водоустойчивост 10 бара, придружен с батерия, която трае в продължение на 10 години. Тази идея се превръща в цел и така след произвеждането на повече от 200 прототипи и след две години време стартира появата първия G-Shock часовник. Първият модел G-Shock DW-5000C е пуснат през април 1983 г. и скоро, новите модели следват. Всички часовници G-Shock са устойчиви на удари и вибрации. Всеки модел има хронометър, таймер за обратно броене и устойчивост на вода. G-Shock серията става изключително популярна през 1990-те години, като търсенето на тези продукти достига своя връх през 1998 г. През същата година 220 нови модели са били пуснати и според статистиката Casio G-Shock е бил изборът на 19 милиона души в света. G-Shock е често предпочитан часовник на полицаи, парамедици, пожарникари и войници.
В днешно време функциите на тази линия часовници са още по-развити в технологично отношение и вече включват синхронизация с атомен часовник, което означава, че те получават сигнал за време от изключително точни атомни часовници, посредством радиосигнал – това е серията Wave Ceptor. В G-Shock и в други модели на Casio днес e включена и Tough Solar система, която осигурява самостоятелно зареждане на батерията със соларна клетка и презареждаща се батерия, издържащи толкова дълго, колкото часовника. Другите забележителни серии, също сред най-популярните са Baby-G (на G-Shock за жени), Edifice и Casio Sport.

www.Protime-bg.com