Уникалните часовници на Romain Jerome

В една наша предишна статия описахме дейността на швейцарската компания за луксозни швейцарски часовници Ромен Жером. Сега ще Ви разкажем малко по-подробно за една тяхна серия, за чиято изработка се използват останки от палубата на историческия кораб Титаник, потънал в първото си плаване през 1912 година.

Швейцарската компания Romain Jerome SA – Switzerland изработва уникални и луксозни часовници от стомана. Самия метал не е какъв да е, той е с уникална история. Добит е от потъналия през 1912 г. легендарен кораб Титаник. Марката е представила своята новаторска колекция Titanic-DNA ( Титаник ДНК ), като една от най-ексклузивните и най-интересни серии часовници по време на годишното изложение за бижута и маркови часовници „Baselworld“ Швейцария – град Базел.

Часовниците са изключително луксозни и много недостъпни поради своята цена, казва Айвън Арпа, главен изпълнителен директор на компанията, която се надява на потенциални продажби на лимитираната серия. Клиентите, които биха могли да се сдобият с такъв уникален часовник са наистина много малко, защото един такъв часовник струва хиляди долари. „Много богаташи си купуват невероятно сложни часовници, без да разбират как работят, защото искат да разказват истории. На тях ние предлагаме история“, казва изпълнителния директор. Останките на легендарния кораб Титаник, който потъна след сблъсък с айсберг по време на първото си и последно пътуване от английското пристанище Саутхемптън до Ню Йорк, се пазят на съхранение вече повече от 10 години, но много от тях са били извадени по време на по-ранни експедиции. От швейцарската компания Romain Jerome твърдят, че са закупили парче от корпуса на кораба с тегло около 1,5 кг, което е било извадено през 1991 година, но отказват да уточнят кой е продавачът. Harland and Wolff, които са разработили и построили кораба Титаник, са сертифицирали метала като автентичен и уникален. Часовниците се предлагат за продажба за първи път в изложението в Базел и струват между 7 800 и 173 100 щатски долара. За да ги изработи, швейцарската бижутерийна компания е създала сплав от материала от Титаник и стомана, ползвана от Harland and Wolff за направата на копие на морския съд. Златни, платинени и стоманени артикули имат черни циферблати, покрити с лак. Часовника е направен и от въглища, извадени от мястото на потъването на кораба, които въглища се продават от щатската компания RMS Titanic Inc. Според изпълнителния директор Арпа, самата комбинация на нови и стари материали с историческа стойност, придават на часовниците усещане за съживяване, вместо да се асоциира със смъртта на 1 500 души, загинали на кораба. Компанията за часовници и бижута ще произведе 2012 часовника, защото през 2 012 ще се отбележат 100 години от потъването на Титаник. Арпа казва, че следващата година ще пуснат нова серия в чест на известна легенда, но не уточнил коя. „За да наложиш нова марка, трябва да предложиш нещо различно, което да привлече интерес“, твърди той.

Класацията на списанието Forbes за най-скъпите часовници в продажба поставя на челно място украсения с 16-каратови диаманти дамски часовник Super Ice Cube на Chopard за 1,13 млн. долара. В класацията не са включени часовници с историческа стойност, които струват доста повече. Най-скъпият часовник е златен Patek Phillipe от 1933 г., продаден на търг през 1999 г. от Sotheby’s за 11 млн. долара, уточнява списание Forbes.

 

Romain Jerome DNA